0591 745 455

Icoon Instagram
Facebook logo van de facebookpagina van het Centrum Ontwikkeling en Educatie
LinkedIn icoon

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Ik lees de email van Diego’s mentor: “Diego is al meerdere dagen afwezig geweest en de school is nog maar net begonnen. Weet jij misschien meer?”
Op mijn agenda van vandaag staat:  afspraak maken met Diego om bij te kletsen. Direct regelen dus.

Diezelfde middag al zit ik met Diego buiten in de zon op een bankje. We praten over school, zijn bijbaantje, stage en nog veel meer. “Het gaat allemaal heel goed!” antwoordt hij op al mijn vragen.
“Moest je vandaag niet naar school?” vraag ik hem. Diego kijkt me aan en dan komen de verhalen.

Diego komt uit Spanje en woont al enkele jaren in Nederland. Hij spreekt redelijk Nederlands, maar begrijpen doet hij niet alles en ook grammatica is erg lastig. Zijn ouders beheersen beide het Nederlands slecht en kunnen daarom weinig steun bieden.

Na een jaartje groep 8 in Nederland, ging hij verder op de middelbare school; Basis Beroeps.

Als je Diego kent, ga je van hem houden.  Een intelligente, sociale en behulpzame knul. Deze jongen help je, waar je maar kunt. De docenten sloten hem direct in hun harten.

Diego’s Nederlands bleef beneden de maat. Er was onvoldoende tijd en middelen om dit te veranderen op school. Het was echter geen probleem. Diego sleepten ze er wel door. Hij verdiende het. Zo’n goeie knul!

Diego is voor begeleiding bij me geweest. Ik heb me vaak afgevraagd hoe hij de school door is gekomen met zijn niveau van het Nederlands. Ik begeleidde hem naar het eindexamen. Vaak moesten we terug naar de grondbeginselen van het Nederlands; daar lagen veel onduidelijkheden en struikelblokken.

Met een grap en een lach verborg hij zijn onkunde.

Het examen is nét gehaald. Inmiddels is hij verhuisd, woont op zichzelf en is aan een beroepsopleiding begonnen. Hij zit naast me en wordt wat stiller.

“Ik snap de uitleg niet” zegt hij met zijn hoofd naar de grond gericht.

Vanuit de MBO opleiding is extra begeleiding geregeld. Diego heeft gouden handen, maar bij alles hoort ook theorie in het Nederlands. De zinnen in de theorie zijn te ingewikkeld. De uitleg van de huiswerkbegeleider is niet eenvoudig genoeg. Diego loopt vast.

De grap en de lach werken niet meer, dus blijft hij wat vaker thuis. Dat is minder confronterend. Vragen durft hij niet. Hij zou het toch moeten kennen.

Diego heeft het getroffen met zijn mentor. Samen gaan we voor hem aan de slag. Alle zeilen worden bijgezet. Goede bedoelingen van de middelbare school? Goede bedoelingen waren in dit geval niet het onderwijs dat Diego nodig had. De goede bedoelingen van toen werpen nu rotte vruchten af. Voor een goede basis leggen is het nu te laat. Nu moeten we het doen met wat er is.

 

 

 

8 november 2014

Reacties

Hallo Lieza Dit is zo herkenbaar voor ons. We hebben drie heerlijke jongens. Ondertussen 16, 13 en 5 jaar oud. En we zijn ander half jaar geleden naar Canada geemigreerd. In Nederland zat de oudste op een school voor autistische kinderen en gaat nu naar een normale Highschool, van de middelste werd gezegd in Nederland dat zijn IQ lager was dan gemiddeld en dat het speciaal onderwijs de beste plek zou zijn. Nu gaat hij naar een gewone middleschool. Ja ze moeten eraan trekken en ja er wordt rekening met ze gehouden maar er wordt wel uitgehaald wat erin zit. Ze bloeien op in het proces van balans zoeken tussen hun gevoeligheid en tot het randje gaan. Natuurlijk kan niet iedereen emigreren maar ik merk wel dat hoe het nu gaat, werken naar brede toekomst mogelijkheden is ipv van al heel snel het woord praktijkonderwijs. Wij zijn blij de toekomst ligt weer open. Liefs Bianca

Hallo Bianca, Wat altijd leuk om van je verhalen te horen. Zo mooi om te horen hoe het ook kan en wat dat voor uitwerking heeft op kinderen/jongeren. Het is zo gemakkelijk om kinderen te verwijzen naar ander onderwijs. Met het passend onderwijs, wat nu zou moeten, zou het anders moeten kunnen. Helaas lukt dat nog niet altijd. Dat zal ook een lange weg zijn en ik vraag me af of we het met het huidige systeem wel gaan redden. Er zal een hele hoop op de schop moeten, voordat het zo gaat werken dat we er echt blij van worden, vrees ik.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.