0591 745 455

Vertrouw jij op de wijsheid van het kind?

“Ik zie het gelijk voor me en ben er al mee bezig.”

Fleur werkt samen met Manon. Tijdens de intake bleek dat ze verschillende vragen had. Eén daarvan is het creëren van rust in haar hoofd. Fleur heeft dyslexie en met wat testjes blijkt dat ze een beelddenker is. Manon stelt haar de “ik leer anders” methode voor. “Laten we zo eens orde in je gedachten brengen en rust in je hoofd.” Fleur heeft daar wel oren naar en werkt graag met Manon samen. Op een groot vel papier gaan ze samen aan het werk. Jonge kinderen gaan als vanzelfsprekend aan het werk en soms is het even wennen bij oudere leerlingen. Voor Fleur is echter direct duidelijk wat de bedoeling is. Ze begrijpt direct waar het over gaat en vult Manons zinnen als vanzelf aan. Via het papier beginnen ze orde te scheppen in haar hoofd.

“Ik zie het al voor me, voor alles een vaste ruimte”.

Fleur neemt de stift uit Manons handen. Laat mij maar, ik weet het al. Dit helpt mij het best om mijn gedachten te ordenen. Fleur heeft even een zetje nodig, maar weet daarna heel goed op welke manier ze rust kan creëren. Ze werkt hard op papier aan structuur en duidelijkheid. Zienderogen ontspant ze. “Nu we toch bezig zijn, wil ik ook nog wel iets met mijn boosheid doen” zegt Fleur. Manon volgt Fleur in haar werken en meer dan een korte vraag of een antwoord hoeft ze niet te geven. Met haar eigen wijsheid werkt Fleur aan haar eigen problemen. Het is heerlijk om een leerling zo in haar eigen kracht te kunnen zetten. “Hier ga ik later nog mee aan de slag” zegt Fleur, terwijl ze nog wat aanvult op het papier. Ze pakt nog wat potloden en werkt nog even. Dan stopt ze en kijkt tevreden naar het papier. “Mag ik het blad meenemen, het is helemaal duidelijk zo, ik ga kijken hoe ik dit deze week kan gebruiken.” Op deze manier werken met leerlingen is heel erg fijn. Als je de leerling volgt, merk je dat er heel wat wijsheid in ieder mens is. Door daar als coach, in ons geval, op te vertrouwen, handelt het kind zelf ook vanuit deze wijsheid. Durf jij hierop vertrouwen? Ik lees graag je reactie!

26 juni 2015

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.