0591 745 455

Vermoeidheid of ontspanning?

“Dit is zo vermoeiend.”

Ik zit naast Christiaan, 9 jaar oud. Op zijn schoot ligt een bolletje wol en hij  is aan het wildhaken. Heel geconcentreerd. Er zijn nog meer kinderen in de ruimte. Sommige zitten op stoelen, maar de meesten hangen op een bank of in een luie stoel. Allemaal zijn ze aan het wildhaken. Het is stil in de ruimte. Hier en daar wordt wat uitleg gegeven als iemand niet meer verder weet. Op mijn stoel kan ik de ruimte overzien en ik geniet. De stilte is heerlijk. Iedereen is heel geconcentreerd aan het werk. “Vermoeiend?” vraag ik Christiaan. “Ja ik ben echt heel moe” benadrukt hij nog eens. Met alle aandacht werkt hij verder aan zijn gehaakte koordje. Opeens staat hij op en loopt naar de andere kant van de ruimte en gaat daar zitten. Hij werkt verder. Ik kijk nog eens rond naar elk kind afzonderlijk en luister naar de stilte. Opeens zegt Christiaan vanaf de andere kant: “Mijn ogen vallen er bijna van dicht”. Hmm vermoeidheid of ontspanning? Zonder op te kijken zegt hij opeens: “Mijn moeder doet dit ook vaak, maar dan met zo’n speciale naald”. Ik vraag me af hoe het thuis verder zal gaan. Gaat hij thuis verder haken? Hoe zal zijn moeder reageren? Christiaan heeft ADHD hoor ik kort daarna. Een paar dagen later loop ik met mijn 18-jarige dochter door een speelgoedzaak. Op zoek naar een  leuk cadeautje voor iemand. We lopen langs een wand vol strijkkraaltjes.

“Oh mam, mag ik die?”

Thuisgekomen gaat ze direct aan de slag. Mooie hartjes worden er gemaakt. De volgende dag stapt ze in de auto. Op weg naar de speelgoedwinkel voor nog meer kleuren kraaltjes. Zodra ze thuiskomt, gaat ze weer aan de slag. Heel geconcentreerd, zonder iets te zeggen. Ik kijk erna en denk aan Christiaan. Stilte, rust.  Geen berichtjes die gecheckt worden op de mobiel. Geen Facebook. Kraaltjes. Mijn andere dochter, 21, gaat op vakantie. Ze neemt kleurpotloden mee. “Voor als ik even bij  moet tanken van alle indrukken”. Ik geef haar een kleurboekje mee.  Vakjes inkleuren, gedachteloos. Mooi om te merken dat ze zich ervan bewust is. Heerlijk om te zien dat er toch nog behoefte is aan zaken zonder internet. Ik merk wel dat bewust stimuleren niet altijd gaat. Voorleven dat lukt wel. Zelf stilte of rust activiteiten opzoeken. Misschien toch maar eens naar de winkel voor een bolletje wol. En jij? Welke dingen brengen jou ontspanning? Ik lees je reactie graag.

3 september 2015

Reacties

Ik haak graag en dansen is ook heerlijk om te ontspannen.

Wat leuk om te horen Berendina, dat je het ook herkent in haken. Ik geloof dat er wel veel meer mensen zijn voor wie dansen ook erg ontspannend kan werken.

Leuk kinderen en jongeren die wat anders doen en kiezen dan internet telefoon FB whatsapp, etc. Mijn vrouw is gastouder en we stimuleren het gewoon spelen, kleuren, puzzelen lekker buiten zijn ook meer. Ze genieten er zo van. Het prikkelt hun fantasie en is goed voor motoriek en sociaal zijn. Soms zit een kind heerlijk te genieten van de technisch lego in zijn haar eigen rustige wereld. Zelf ontsnap ik door fotografie, tekenen (helaas te weinig) en glasgraveren. Ben ik met deze dingen bezig kom ik tot mezelf. Moet ik vaker doen dat voorbeeld geven. Bedankt voor de reminder.

Voorbeeld doet volgen, dat klopt Geert. Wat leuk om te horen welke dingen jou ontspanning brengen. Zo zie je maar weer dat dat voor iedereen verschillend kan zijn. Het inspireert ook om het van anderen te horen. Bedankt voor je reactie!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.