0591 745 455

Facebook logo van de facebookpagina van het Centrum Ontwikkeling en Educatie
LinkedIn icoon

Mijn kind naar huiswerkbegeleiding?

Ervaringen van een ouder

Mijn kinderen gaan naar huiswerkbegeleiding. Zijn ze dom dan? Uhhh nee, maar dat is niemand. Zitten ze op een te hoog niveau, snappen ze de lesstof niet?

Nee dat gaat prima, ze zitten goed op hun plek. Kun je het zelf niet dan, ben je er nooit voor ze?

Uhhh nee dat ook allemaal niet!

Huiswerkbegeleiding is ook niet alleen maar bijles. Het is veel meer dan dat: organiseren, plannen dat soort dingen. Hoe vul je je agenda in, wat moet je leren en wanneer doe je dat dan en hoe pak je dat aan.

Dat is voor veel kinderen een moeilijk iets. Mijn zoon heeft PDD-NOS, daardoor is het voor hem extra moeilijk. Leren hoofdstuk 2. Ja uhhh heel hoofdstuk 2? Of alleen de opdrachten? Oh nee, die hebben we op school gedaan. Alleen de teksten dan? Ja maar vergeet je dan niet die plaatjes en schema’s die naast de tekst staan? Het lijkt zo makkelijk, het hele hoofdstuk, dat is het ook als je het eenmaal doorhebt.

Kan ik ze daar zelf dan niet bij helpen? Ja natuurlijk wel. Ik kan het , ik wil het en ik ben er ook. Willen mijn kinderen het? Nee!

“Ja mam, nee mam, zeur nou niet zo mam!”, “Ik heb het al af, nee we hebben geen huiswerk!”. 
“Wat moet je leren dan?”. “ Ja weet ik veel, dan moet ik dat eerst bekijken”.

“Zal ik even helpen dan?”,” nee mam, kan ik zelf wel”.  En dan help je ze: “Nee mam dat hoefden we niet te leren, jeetje mam dat staat daar, nee natuurlijk staat dat niet hier, dat staat achterin het boek, nee dat staat in het andere boek, snap dat dan!”.
Kortom: strijd en ellende!

Is het altijd misse boel? Nee dat ook niet, er zijn ook zeker momenten dat ze wel dingen aannemen en ook dat ik ze kan overhoren zonder gedoe. Maar ze willen het ook gewoon niet altijd.

Je ouders zijn prima lui, maar ze moeten zich niet te veel met je bemoeien. Dat vonden wij vroeger toch ook? En nu? Thuis overhoren of af en toe helpen? Ja natuurlijk nog wel. Strijd? Nauwelijks.

Je kan het als ouder nu loslaten, er op vertrouwen dat ze weten wat ze, wanneer en hoe moeten leren. Ze worden er bij geholpen en van die ander nemen ze het zonder morren aan.

Mijn zoon wil straks na de zomervakantie weer heen. Hij wil graag de hulp bij het organiseren en plannen. In de bovenbouw moeten ze steeds meer zelfstandig werken en dat valt lang niet altijd mee.

Vrienden, computers, mobieltjes alles trekt en dan moet je ook nog je schooldingen doen.

Het zegt voor mij heel veel dat hij zelf aangeeft door te willen gaan met de huiswerkbegeleiding.

Mijn dochter gaat sinds kort ook heen. Ze heeft enorm veel moeite met rekenen. Waarschijnlijk dyscalculie. Zij krijgt dus wel bijles. Zij moet echt geholpen worden met rekenen. Dat kunnen ze op school toch, zou je zeggen? En anders doe je dat thuis, tijdens de afwas of zo. Was het maar zo simpel!

Als je het thuis steeds doet op allerlei momenten, confronteer je haar constant met haar zwakke kant. Waarom zou je het steeds inwrijven terwijl ze het zelf dagelijks heel vaak merkt. Zodra het over getallen of cijfers gaat is het voor haar puur Chinees. Het irritante is dat de rest het kennelijk wel snapt en dat zij het ook behoort te snappen, dat is wel duidelijk. Elke keer als zij laat blijken dat ze het niet snapt wordt ze toch dom aangekeken. Dan laat je het echt wel, maar het vreet wel aan je.

Nu wordt ze geholpen door iemand die weet wat cijfers zijn en die haar graag wil helpen om met cijfers en getallen om te gaan. En dan zonder oordeel, gewoon van het begin af aan. En dan zien we wel hoever we komen, je hoeft straks in ieder geval niet meer te schrikken als je ergens een cijfer ziet.

Daarnaast ook hulp bij de planning, want de vakken met getallen geven ook huiswerk. Wanneer plan je dan die rotvakken in en hoe lang. 

Al met al geeft het thuis rust, zodra je gewend bent om los te laten. Het geeft de kinderen zelfvertrouwen en controle over hun eigen dingen. De kinderen voelen zich er gewaardeerd want ze gaan zonder zeuren heen.

Marga

5 juni 2013

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.