0591 745 455

Icoon Instagram
Facebook logo van de facebookpagina van het Centrum Ontwikkeling en Educatie
LinkedIn icoon

Duits als vak verplichten?

Met regelmaat wordt er de laatste tijd gesproken over het vak Duits verplicht stellen op de middelbare school. Engels is al verplicht en Duits is ook zeer belangrijk. Met name in de grensgebieden is het voor kinderen erg belangrijk om deze taal te kennen. Het geeft meer perspectieven op  de arbeidsmarkt als het eenmaal zover is.

Nu wil ik absoluut niet beweren dat het niet goed zou zijn om Duits te beheersen. Ik pleit er zeker voor, zeker wanneer je in het grensgebied woont vindt ik het heel goed dat je de taal van je buurland beheerst. Het vergroot je mogelijkheden en kansen in de toekomst altijd.

Nu ben ik nogal gek op taal en leer ik graag nieuwe talen, ook altijd graag gedaan. Het is echter voor een ieder ook wel duidelijk dat iedereen zo zijn eigen talenten heeft. Prachtig om te zien hoe leerlingen geweldig scoren op wiskunde, scheikunde of natuurkunde. Ik bewonder ze! Daar liggen echt niet mijn talenten.

Ik begeleid enkele leerlingen met het vak Engels die er allemaal ontzettend veel moeite mee hebben. Onvoorstelbaar hoe ze worstelen met deze taal, die toch overal om je heen is. Ontzettend veel programma’s op tv zijn in het Engels, onze eigen Nederlandse taal wordt steeds meer overspoeld met allerlei Engelse termen…

En toch…

Het lukt ze amper. Hun woordenschat lijkt niet groter te worden, hoe zeer ze ook hun best doen. Soms is een woord dat aan het begin van de pagina opgezocht en besproken is, twee alinea’s later alweer vergeten.

Het kost ze ontzettend veel energie. Vooral wanneer je zo intensief met en leerling werkt als dat wij dat doen, is dat zeer goed te merken. Ze worden moe, afgeleid, zien het regelmatig niet meer zitten. Bij het zien van een iets langere tekst deinzen ze al terug.

Heb je wel eens iets geleerd omdat  het perse moest? Je kent het totdat het overhoord of getoetst wordt en daarna ben je het vergeten. Om iets te kunnen leren moet je van binnenuit gemotiveerd zijn. Motivatie kun je niet afdwingen. Het is er of het is er niet. En als het er niet is?

Duits als vak verplichten?

Schieten we dan niet het doel voorbij? Weer een vak verplichten. Er zijn namelijk genoeg kinderen die ook met Duits niet uit de voeten kunnen. Dan zijn er inmiddels 4 vakken verplicht tot aan het einde van de middelbare schooltijd.

Zouden we niet in plaats van het verplichten van vakken, leerlingen moeten motiveren om een taal (of een ander vak) te leren.  Een leerling die een vak moet leren en absoluut niet gemotiveerd is, zal niets onthouden. Je herkent het vast zelf van je eigen studietijd. Wat bleef nou hangen van alles wat je geleerd hebt en wat je echt niet motiveerde?

Dus Duits als vak kiezen? Een volmondig “Ja!” Verplichten? Nee, natuurlijk niet. Maak het zo leuk dat je het graag leren wilt. Degene die vanuit motivatie van binnenuit het vak leert, zal er veel profijt van hebben na de middelbare schooltijd. 

2 maart 2014

Reacties

Ik ben bet helemaal met je eens Lieza!! Laat een kind de keuze en laat het leren waar het goed in is en waar het wat aan heeft!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.