0591 745 455

Facebook logo van de facebookpagina van het Centrum Ontwikkeling en Educatie
LinkedIn icoon

De kracht van woorden

Woorden hebben erg veel effect en dat zal niemand ontkennen. Zo  maakt het heel wat verschil of iemand je een compliment geeft of dat iemand een paar lelijke woorden tegen je zegt. Wanneer je erg gevoelig bent kun je de woorden zelfs voelen resoneren in je lichaam.

Onze gevoelens, emoties en intenties zijn vormen van energie. Het zijn trillingen, die invloed uitoefenen op de materie, op de vaste vorm. Deze invloed kan zowel positief als negatief zijn.  We zijn ons hiervan eigenlijk vrijwel niet bewust en roept dit zelfs heel veel weerstand of ongeloof bij je op.

Misschien heb je wel eens gehoord van Masaru Emoto. Deze Japanse onderzoeker ontdekte dat onze gedachten, gevoelens en woorden in staat zijn om watermoleculen te beïnvloeden.  Hij maakte deze invloeden zichtbaar.

Emoto vroor watermonsters in die van tevoren waren blootgesteld aan negatieve of positieve woorden, gedachten, emoties of verschillende soorten muziek. Daarna maakte hij foto's van de waterkristallen en stelde vast dat de positief beïnvloede watermonsters mooie en perfect gevormde kristallen opleveren, terwijl negatieve woorden, gedachten en emoties resulteren in lelijke, misvormde kristallen.

Het Emoto Experiment

Bij woorden als liefde en dankbaarheid vormde het water harmonische structuren. Bij woorden als haat en woede trad er vervorming en verwarring op, viel de structuur uiteen. Emoto heeft honderden woorden getest,  maar liefde en dankbaarheid gaven de mooiste kristallen. 

Gaan we nu nog een stap verder en bedenken ons dat ons lichaam voor ongeveer 70% uit water bestaat dan kun je een link leggen met de invloed die woorden op ons kunnen hebben.

Wil je een kind stimuleren om zich te ontwikkelen; in persoonlijke groei, in leren en studie dan zal het zich eerst gesteund moeten voelen, gewaardeerd, gezien. Afwijzende woorden, demotiverende uitspraken zullen een kind zeker niet ondersteunen.

Wat het nodig heeft zijn juist ondersteunende woorden. Woorden en uitspraken zodat het zich gesteund voelt: Woorden waarmee je laat zien dat je het kind herkent in zijn kwaliteiten, dat je laat merken dat je het kind blijft waarderen, ook al zijn de (school)resultaten eens wat minder.

Voordat de woorden er zijn, zijn er natuurlijk eerst de gedachten. Het heeft geen effect wanneer de gedachten zorgelijk en negatief zijn en de woorden anders zijn. Ook je gedachten hebben al effect op het kind. Het brengt alleen maar verwarring wanneer je gedachten anders zijn dan je woorden.

Dit alles vraagt een bewustwording van de ouder, opvoeder en docent. Wat speelt er zich in jouw hoofd af? Pieker je, maak je je zorgen, heb je voortdurend veroordelende gedachten? Zeg je wat je denkt? Zeg je andere dingen dan dat je denkt?

Geef jij je kind vaak complimentjes? En gaan die complimentjes ook over andere dingen dan alleen de goede cijfers?

Benoem jij (vaak) wat je leuk vindt aan je kind? Richt jij je op wat er goed gaat?

Hoe ga jij hiermee om en lukt het zoals je dat graag zou willen?

Ik lees graag je reactie hieronder!

Wil je overigens meer lezen over het water experiment? Kijk dan eens hier!

27 december 2013

Reacties

Hallo Lieza, ik heb het artikel gelezen, en ik weet zelf wat woorden kunnen doen. Ik zelf ben ook iemand die het positieve in de mensen wil zien, dus benoem de goede dingen en geef vaak complimenten. Weet zelf ook dat mijn zoon daarvan groeit, en het meer met hem doet, dan de mindere dingen te benoemen. Blijf bij jezelf, hoe zou jij het liefst behandelt willen worden.

Je laatste opmerking is er eentje waar we eigenlijk altijd bij stil zouden moeten staan: "Hoe zou jij het liefst behandeld willen worden". Wanneer we volgens dat principe echt zouden reageren, zouden er heel wat minder "lelijke" woorden uitgesproken worden. Bedankt voor je reactie!

Mooi om het nog eens te lezen dat woorden zo krachtig zijn, het was mij bekend, maar soms is het heel moeilijk om het allemaal positief te houden. Dat van dat experiment wist ik niet en vond ik leuk om te lezen, het verbaasde mij zelfs een beetje.

Over het experiment lezen en het zien, maakt dat wat je al weet nog eens extra beklijft Miranda. Mooi dat je het artikel toch nog weer iets gebracht heeft, ook al is het een bekend gegeven. Leuk dat je reageerde!

Het blijkt steeds weer hoe weinig we nog weten. Dat maakt ons bescheiden en nieuwsgierig.

Vooral de nieuwsgierigheid hè Dick! Naast alle "ongemakken" die het internet met zich mee brengt is het ook prachtig dat de kennis in de wereld zich zo voor ons opent. Genieten is dat!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.