0591 745 455

Icoon Instagram
Facebook logo van de facebookpagina van het Centrum Ontwikkeling en Educatie
LinkedIn icoon

Is creativiteit een valkuil bij examens?

“Helaas, B is fout. Je bent gezakt”, zegt de rij-instructeur.      Chantal snapt er niks van. Ze kijkt de vraag nog eens na:

Een groepje kinderen staat op de stoep, klaar om over te steken. De onderwijzeres staat erbij en kijkt de straat op om te zien of de weg vrij is. De auto nadert de groep kinderen. “Wat moet je hier doen? A. Vaart minderen, B. remmen of C. doorrijden?” 

Chantal doet de kappersopleiding. Haar haar zit in een grappige knot. Haar make-up is perfect. Ze komt van het VMBO, 'een poepopleiding', zoals ze zelf zegt. 

Chantal en ik bespreken het antwoord.
Ik: "De onderwijzeres kijkt de straat op en ze kijkt in de richting van de naderende auto. Geen probleem dus: je kunt doorrijden."
Chantal: “Maar de jongen naast haar ziet er uit alsof hij zin heeft om de straat over te steken. Ik denk dat hij dat elk moment van plan is. Dus ik moet remmen.”

Op het VMBO had Chantal moeite om goed te presteren. Ze had regelmatig onvoldoendes voor toetsen en het viel haar niet mee om zelfs de eenvoudigste vragen goed te beantwoorden. Het theorie-examen halen is dan ook een hele uitdaging voor haar. Ze is al een paar keer gezakt. Een mysterie, want we hebben de stof samen bestudeerd en ze beheerst hem. Maar steeds als de vragen voorbij komen op het scherm gaat er iets mis.

Verbaasd kijk ik naar de foto die nog op het scherm staat. Die jongen? Ik kan geen enkel detail in zijn gezicht onderscheiden, laat staan dat ik kan zien wat hij van plan is. Chantal ziet het allemaal wel. Uit dat vlekje dat het gezicht van de jongen vormt, want meer is het niet, maakt ze van alles op. 

“Knap hoor", zeg ik, “dat je dat allemaal kunt zien”. Ik vind het écht knap,dat iemand in staat is zoveel op te maken uit een vlekje. Chantal is creatief. Ze bedenkt de mooiste kapsels. Ze ziet overal mogelijkheden. Ik begin te vermoeden dat het haar grote fantasie is die haar fataal wordt bij toetsen. Chantal ziet van alles buiten de vraag om. Zaken die een ander helemaal niet opmerkt zie zij wel. De vraag waar het in eerste instantie om gaat, de examenvraag, verdwijnt zo naar de achtergrond en Charlotte breidt het 'verhaal' rond de vraag enorm uit. 

Deze vorm van creativiteit is binnen ons huidige onderwijs eerder een  last dan een zegen. Chantals voorkeursdenken brengt haar overal behalve waar ze moet zijn: bij het goede antwoord. 

De omgeving beoordeelt een kind als Chantal al snel als minder intelligent. De scores zijn vaak laag. Ons onderwijs kent niet veel vakken waarin de creativiteit volop gebruikt kan worden, dus je ziet op school niet wat het kan opleveren. Toch zijn er veel beroepen waarbij je creativiteit nodig hebt. Als het kind na de middelbare school eindelijk zover is dat het een opleiding voor een creatieve baan kan kiezen, is de kans groot dat zijn creativiteit al fors is ingeperkt. 

Ik ben er van overtuigd dat je ook op school de creativiteit van een kind kunt blijven stimuleren. Maar daarvoor moet je de creativiteit wel eerst herkennen en waarderen. Zodra je weet wat er aan de hand is kun je andere manieren zoeken om te toetsen.

Stimuleer jij creativiteit of probeer je binnen de gevraagde kaders te blijven?

11 mei 2014

Reacties

Hai Lieza. Ik vind het een prachtig voorbeeld van creativiteit. Ik heb geleerd om binnen de kaders te blijven, omdat ik te afwezig; lees fantasierijk en creatief was. Nu merk ik dat ik uitgedaagd word om mijn creativiteit juist in te zetten en mijzelf daarin kwetsbaar op te stellen. In welke vorm dat gaat gebeuren is nu net een broednest. Dank je wel voor je blog.

Wat een pracht voorbeeld. Ik vind B ook de juiste keuze. Ben inderdaad mijn hele leven al creatief. Een wereld die kader gericht is denkt en kijkt niet verder dan de grens. Dus zie interpreteren we leerlingen die creatief / beeldend denken vaak verkeerd. Chantal wordt een goede Kapster. Das helder.

Om de leerling binnen de kaders te laten blijven,is veel oefening nodig.De leerling moet daar de juiste balans in weten te vinden. Die tijd is niet altijd beschikbaar in deze drukke maatschappij. Groetjes Arie Kuik VOCE

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.